luni, 22 decembrie 2008

Despre Husi, despre ignoranta, fite si haite

Sunt acasa... Dupa o calatorie cu iubitul meu CFR, mai exact cu Rapidul, care merge fix, dar fix (sau chiar mai prost) ca Acceleratul, doar ca se face ca nu opreste in unele gari, dar stationeaza fara grija prin mijlocul campului sau fuge cu viteza ochilor mortului pe ogoarele tarii, am ajuns acasa...Vorba aia gretoasa "home sweet home", pe care o folosesc atatia si atatia studenti drept status cand se intorc pe acasa; e de ajuns sa arunci o privire in lista de messenger sa stii cu cine te poti intalni prin oras, deh, lume originala...ori..in trend?

Husi este un orasel de aproximativ 30 000 de locuitori (cu cateva mii in plus sau minus ca juma' de lume e plecata afar' sa lucreze), al treilea oras ca numar de locuitori din judetul Vaslui, din nord-estul Romaniei, la putin peste 10 km de Vama Albita (trecere spre Republica Moldova- a propos de ea, am fost si eu de doua ori pe acolo, dar o sa va povestesc alta data), la o suta si ceva de kilometri de Iasi, ca sa inteleaga mai bine aia care nu-si cunosc tara nici cu harta in fata.

Mereu cand sunt intrebata de unde sunt, le zic un "Husi" atat de hiperurbanizat in pronuntie pentru a fi cat mai clar, incat cei mai multi inteleg Cluj, iar privirea li se insenineaza. (De unde si pana unde, nu stiu, eu, personal, nu vad logica si asemuirea. Insa, pe de alta parte, am fost si eu cateva zile in Cluj si sa zicem ca le inteleg oarecum reactia). Imediat cand le sugerez elegant ca e Husi (deci sunt usor surzi), fata li se coloreaza la loc in nuanta indiferentei, ca si cum le-as zice din "Zimbuabuche", judetul South-Africa. Unii mai geografi il "localizeaza pe loc", ca sa ma exprim pitipongeste, altii se uita la mine muti, unii chioras, altora le dau imediat lamurirea "pe langa Iasi", iar ei incep a da din cap, in timp ce amatorii de vin bun romanesc rostesc incantati: "Busuioaca de Bohotin, Zghihara de Husi", ca-n reclama aia de la Coca-Cola, parca, cu Totti si toate numele celelalte de jucatori insirate in tren, amin.
Multi nu stiu insa adevaratele lucruri importante despre Husi (www.husi.ro). [Atentie insa ! www.husi.ro este neactualizat de ani intregi, asadar nu luati de bune pozele primitive de acolo. Nu intereseaza pe nimeni prea mult ca pozele sunt vechi si deterioreaza puternic imaginea orasului.]

Acest orasel "dintre vii", cum i se spune adesea cliseic, a fost intotdeauna in conceptia mea ca o statiune de munte (doar ca e regiune de deal si podis, intrucat dealurile care-l strajuiesc se observa din orice punct de pe intinderea lui imensa ca niste munti fiorosi), o statiune pentru pensionari ziua si un fel de Sinaia- noaptea, in weekend-uri de iarna si o Ibizza moldoveneasca-vara. De ce doar in aceste scurte perioade? D-aia! Ca orasul prinde viata doar prin prisma fitelor, privit dintr-un anumit punct de vedere. Ca "fitzele"exista peste tot! Cred ca si la tara la bunici, daca as iesi vreo seara prin the village, pe la maneloteca unde piesele house & clubbin' sunt bune pentru dus la wc si cautat de treaba pe afara, as vedea fara ochelari fitele lungi cat hamul bunicului de la caruta. Acestea se numesc fite citadine in mediu rural.
In al meu city, prin cluburile lui vestite in judet, dai cu nasul de fite de baieti si fete de bani gata, imbogatiti peste noapte, in esenta fite rurale.

Intotdeauna mi-am zis ca oraselul acesta binecuvantat pentru asezarea lui ca pe fundul unei farfurii, inconjurat de niste minunatii de dealuri acoperite cu vii sau paduri ar putea deveni cu adevarat o statiune, datorita linistii sale nemaipomenite, de biserica. Ba mai mult, e mai liniste in oras decat in biserica (acolo au babele, pardon, femeile in varsta, de vorbit despre pretul zarvatului, mai actual, al brazilor).

Husi, probabil ca multe orasele din Romania, e un oras al contrastelor; desi e situat intr-o zona nu prea favorizata din punct de vedere economic, masinile scumpe, cu garda joasa sau SUV se ingramadesc pe stradutele inguste de zici ca-s luate din Sighisoara, doar ca pereti de cetate n-avem. Aici, ca mai peste tot in tara asta, daca ai bani, trebuie sa arati, sa demonstrezi, altfel esti un papa-lapte laudaros si mincinos. Trebuie sa te duci in Iasi sa-ti iei toale din mall, trebuie sa detii o masina buna, dar luata pe numele firmei, trebuie sa freci toata ziua si seara tarziu benzina prin "targ", ca sa dovedesti acel "ai cu ce" si sa capeti respect, privilegii, renume. Aici, bastanii se stiu intre ei, se cupleaza toti intre ei, nu se amesteca cu pleava:)). Totul parca e smuls dintr-o telenovela romaneasca (ca acum nu le mai dam exemplu pe alea mexicane): vandalizari de afise electorale, raliuri ilegale noaptea, scheme de baietei puternici cu banii lui taticu', care cine stie cum i-a supt de la popor. Si mai sunt multe de spus, dar vreau sa mananc maioneza de sarbatori.

Cu ceva istorie si personalitati in spatele sau firav, dar impadurit, Husiul ar putea ajunge Ceva, daca n-ar fi mancat de viu de mai-marii orasului, eternul "grup de interese" existent peste tot in tara asta.
Cariile continua sa lucreze pe dedesubt, desi dintele pare sanatos.

4 comentarii:

Adrian Manolache spunea...

totul pe fata, ai foarte mare dreptate. tot un oras mort va ramane mereu..si din ce in ce mai mort dpdv economic, fabricile se inchid ..baruri se deschid tot mai mult;)

interesant blogul...o sa mai trec peaici;)

Adrian Manolache spunea...

www.stiridinhusi.blogspot.com daca vrei sa vezi ultimele stiri din husi

Anonim spunea...

Oh,imi face mare placere ca ti-am descoperit blogul.

Poate stii vorba aia,"Cand doi iti spun ca esti prost,du-te si te culca".Ei,citind am fost extaziata sa-mi regasesc parerile in gura( sau ma rog,in degetele) unei alte persoane.Ai reflectat perfect imaginea Husului.
Mai am doi ani de stat pe aici,dupa care imi voi lua zborul cine stie unde.Constientizez ca tot 'acasa' va ramane,dar sunt sigura ca voi rasufla usurata sa parasesc 'micul paradis' al celor pentru care orasul cu 3 strazi e un loc propice pentru poularitate.
E frustrant sa iti traiesti adolescenta intr-un oras fara perspective,fara cinematograf( vanzarea hainelor de blana in incinta lui nu se pune),fara teatru,fara posibilitati de distractie prea mari daca nu esti un epileptic ahtiat dupa cluburi.Toate astea,ca dupa aia sa te lupti pentru a-ti dezlipi eticheta de 'moldoveanca care si-o trage pe o ciorba' si sa demonstrezi ca acel cap de pe umeri nu e doar acoperis pentru gat.
:|
Bafta! Esti in blogrollul meu:)

Adrian Manolache spunea...

La multi ani! si in 2009 sa ai parte de tot ce e mai frumos pe lume